Zilele trecute mi-a incaput pe mana un manual de Limba si Literatura Romana de clasa a VI-a, editia 1989. Adevarul este ca nu a fost intamplator, ci premeditat, deoarece cautam infrigurat prin biblioteca o carte de gramatica a limbii romane ca sa imi mai improspatez memoria si sa mai contracarez toate barbarismele corporatiste cu care ma zbat zilnic: focusat, targheturi, tim bilding, training etc. (intentionat le-am stalcit scrierea pentru a compensa toate greselile de ortografie pe care le fac si cu cuvintele din romana 🙂

Sa revenim. Am luat triumfator cartea si, nici mai mult nici mai putin, intr-o dimineata, am citit aproape toate operele literare (proza si poezie) bineinteles doar fragmentele recomandate de autorii manualului. Sunt 23 la numar (nu va impacientati nu e chiar un efort mare; sa nu uitam este un manual de clasa a VI-a). Le voi enumera in cele ce urmeaza:

 

1. Imnul de stat al RSR

2. Cantare Romaniei

3. Patria noastra

4. Pravale Baba

5. Limba noastra

6. Ardealul

7. Sobieski si romanii

8. Iarna

9. Premiul intai

10. Scrisoarea III

11. Dunare! Dunare!

12. Toma Alimos

13. Doine

14. Amintiri din copilarie

15. Privighetoarea

16. Mama tara

17. Dl Goe

18. Cainele si catelul

19. Luarea Grivitei

20. Intoarcerea la brazda

21. Soldatul necunoscut

22. Eroii

23. Dragoste suprema

 

 

 

Daca ar fi sa le clasificam, cu usurinta am gasi cateva categorii mari:

a. “De spalat creierul” aka patriotice – 1, 2, 3, 5, 16, 22, 23 la care se mai pot adauga multe din cele de la punctul b de mai jos

b. Istorice – 6, 7, 10, 12, 13, 16, 19, 21, 22

c. “Adecvate varstei” – 4, 8, 9, 14, 17, 18 (aici accept comentarii din partea celor care sunt parinti 🙂

In fine, n-o mai lungesc, eu am gasit o categorie care m-a intristat:

d. Morbide. Si poate e doar o parere subiectiva formata intr-o dimineata, la tara, intr-un moment in care mi-as fi dorit o stare de spirit mai pozitiva. Deci:

Sobieski si romanii – 19 plaiesi tin piept oastei leshesti. Deznodamant: 10 mor, 3 raniti grav.

Scrisoarea III – pentru cine n-a citit-o, Baiazid si Mircea la Rovine poarta un razboi. Deznodamant: morti si raniti la greu. Ca dupa razboi; vorba poetului: “cum venira se facura toti o apa si-un pamant”

Toma Alimos – Haiducul Toma Alimos se bate cu boierul Manea. Deznodamant: Manea il ucide misheleste pe Alimos, injunghiindu-l in burta. Evident, Toma Alimos moare.

Privighetoarea – Opera mai putin cunoscuta… Autorul povesteste cum mergea el la pescuit si intr-o seara lasa undita intr-un tufish cu nada in carlig. O privighetoare vine si ciuguleste nada cu tot cu carlig. Deznodamant: privighetoarea moare.

Premiul intai – Fragment din Morometzii. Cand Niculaie ia premiul intai, in ciuda tuturor asteptarilor. Totusi. Deznodamant: pe Niculaie il apuca frigurile pe scena. Nu moare. Dar nici nu se simte prea bine.

Luarea Grivitei – N-am mai citit-o. E usor de intuit ca nu s-a luat la masa verde a negocierilor. Deznodamant: mor atat turci cat si romani. Multi.

Soldatul necunoscut – Deznodamant: niste copii gasesc un soldat necunoscut in iarba. N-am vrut sa zic mort, dar se subaintelege ca nu era un soldat amnezic care a uitat cum il cheama si de unde e… ca pentru aia nu se scriu romane si nici nu se fac statui in parcuri si cimitire militare.

Asa ca nu are rost sa ne mai miram de fatalismul poporului roman, daca din clasa a VI-a deja ni se inducea cu atata seninatate ca moartea face parte din naturalul… vietii.

Voi ce parere aveti?