Proiectul pe care doresc sa il inscriu in concurs se numeste TeLogAl. Denumirea vine de la Temperature Logger & Alarm. Este (dupa cum ii spune numele) un sistem de monitorizare a temperaturii intr-o incinta, inregistrare a datelor si alarmarea telefonica a celui interesat in cazul depasirii unei valori critice.
Ca si resurse, am utilizat un microcontroller ATMEGA 328, un micro SD card, un sensor de temperatura TMP102 si un telefon vechi de tip Nokia 3310. Pentru ca este inca in stadiul de prototip, nu toate componentele enumerate sunt integrate, o mare parte din ele fiind conectate inca prin multe … fire. Asa cum bine stim insa, in faza de prototip flexibilitatea este importanta si primeaza in fata robustetii.
O descriere schematica a ansamblului poate fi vazuta in figura 1.
Functional (simplificat) lucrurile sunt descrise in figura 2.
Pentru clarificare, “mesajul de control” are singurul rol de a-l informa ciclic pe utilizator cu privire la functionarea sistemului si este in fapt un SMS cu textul “up and running”, iar “mesajul alarma” este tot un SMS cu textul “alarm”.
As dori sa mai amintesc doar cateva aspecte din categoria “sarea si piperul” proiectului. Cu alte cuvinte, voi uita cu siguranta multe din detaliile tehnice ale acestui proiect de indata ce va fi terminat, dar nu voi uita niciodata ca:
– protocolul F-Bus de comunicare cu telefonul Nokia, (insuficient descris pe unele pagini de Internet sau din contra prea stufos in alte documentatii) l-am descalcit prin procedeul de “reverse engineering” Si anume cu un Serial Sniffer am monitorizat bus-ul de comunicatie, am trimis un SMS de pe telefon in mod normal, am identificat intreg pachetul de date corespunzator mesajului, dupa care l-am descifrat conform protocolului de comunicare si in final am transpus totul in comenzi seriale de la microcontroller.
– una din cele mai mari frustrari din timpul proiectarii a fost atunci cand am inteles ca, de fapt, nu am inteles pe deplin protocolul de comunicare (descoperit cu mare satisfactie… vezi paragraful anterior). Deoarece, daca am inteles bine, comunicatia este bidirectionala, nu am reusit sa interpretez (inca) raspunsurile pe care le trimite telefonul in urma diferitelor mesaje. Pe scurt, efectul acestui neajuns de proiectare este ca microcontroller-ul comunica cu telefonul, nu si invers si mai rau decat atat este ca telefonul “ingheata” imediat dupa transmiterea primului SMS. Daca ulterior vreau sa mai transmit unul, incercarea este sortita esecului. Rezolvarea acestei dileme a venit providential si inginereste: am scos butonul de ON/OFF al telefonului, am tras doua fire, le-am legat la un transistor pe care il comand din microcontroller si imediat dupa transmiterea unui SMS dau si un RESET la telefon.
-si nu in ultimul rand, sunt mandru (desi mandria e un pacat), ca proiectul acesta, ca toate proiectele “exceptionale”, este… prost documentat, a fost terminat in noapte dinaintea zilei de “livrare” catre primul (si deocamdata singurul) “client” – prietenul meu George
– si a fost testat o singura data si cu un singur test complet inainte de “livrare”. In plus “clientul”, din motive obiective, nu l-a pus in functiune, mi-a cerut sa fac o modificare in functionalitate, am incercat sa fac modificarea pe loc la domiciliul “clientului”, dar nu a mers pentru ca nu aveam la indemana tot ce imi trebuia (adica o documentatie riguroasa sau o memorie beton ca sa stiu sau sa-mi amintesc de unde pleaca si unde se duce fiecare fir Si “apoteotic” iau proiectul acasa si fac modificarea cu pricina, care dureaza bineinteles cateva zeci de secunde (pentru ca de fapt inspiratia de la birou este mult mai valoroasa decat documentatia din deplasare). Dupa care, inca si mai “halucinant”, ma hotaresc sa inscriu proiectul la un concurs si culmea tupeului mai sper sa si castig.
Cine nu a trecut prin macar una din situatiile sau emotiile mai sus enumerate inca nu a experimentat satisfactia de a fi inginer (nu neaparat diplomat).
Lasand la o parte (auto)ironia din ultimele trei paragrafe, va asigur ca proiectul este functional.
Multumesc
Sebastian Olteanu
Explicativa: Aceasta este descrierea proiectului ce a participat la concursul Robofun din luna Mai 2012 si care cu chiu cu vai a adunat, pana la data publicarii pe aces blog, 58 de Like-uri… adica nici o sansa de castig 🙂
Frumosssss